Recepty na polévky – uvařte si vývar i zahuštěnou polévku

Polévka je základem každého vydatného oběda, a proto by určitě neměla chybět na vašem stole. Polévky dělíme podle způsobu přípravy na čisté vývary a polévky zahuštěné.

Polévky z vývaru

Recept na hovězí vývar (bujon)

Suroviny: 1 ½ litru vody, 1 kg hovězího masa, 25 dkg kostí, 1 ½ dkg soli, 2 dkg zeleniny

Postup: Na bujon se nejlépe hodí maso z krku nebo plec. Přidáváme i křížové kosti, ale pozor, ne morkové, ty kalí vývar. Maso naklepeme, rozkrájíme, zalijeme studenou osolenou vodou a postavíme na oheň. Jakmile vývar vzkypí, odtáhneme na mírný oheň a zvolna vaříme 2-3 hodiny, podle toho, jak silný vývar chceme. Pro dobrou chuť můžeme přidat malé množství zeleniny.

Postupně musíme přilévat vařící vodu, abychom nepřerušili var. Před koncem varu přidáme sůl. Provařenou polévku procedíme a necháme ustát. Tuk na povrchu sebereme, polévku opatrně slijeme a na dně nám zůstane usazenina. Chceme-li mít bujon čirý, přidáme do vlahé polévky 2-3 syrové bílky, které jsme předem dobře rozšlehali mixérem či vidličkou. Polévku postavíme znovu na oheň a za stálého šlehání nahřejeme, až se bílek srazí a strhne i kal a mastnotu.

Pak polévku odstavíme na kraj plotny. Nyní je třeba polévku znovu procedit. Ideální je k tomu použít utěrku, která zadrží bílek a případné zbylé droby. Polévku přes utěrku procedíme 2x, aby byla zcela čistá. Takto získanou čirou tekutinu podáváme horkou v šálku, bez zavářky, čistou, se slaným rohlíkem, nebo ji naléváme do šálku na syrový žloutek.

Recept na hovězí polévku

Suroviny: 1 ½ litru vody, 40-50 dkg hovězího masa, 25 dkg kostí, 5 dkg jater, 10 dkg kořenové zeleniny ( smažíme-li zeleninu – 2 dkg tuku ), 1 ½ dkg soli

Postup: Dobře oprané kosti a lehce naklepané maso zalijeme studenou vodou, osolíme, zakryjeme poklicí a zvolna přivedeme do varu. Zvlášť vyvaříme košťály, dřevnaté části zeleniny, vnější listy apod. Maso vaříme zvolna 2-3 hodiny, až je měkké. Polévku procedíme, osolíme. Ostatní zeleninu nakrájíme nebo nakrouháme, přidáme do procezené polévky a vaříme 8-10 minut.

Vaříme-li zeleninu v polévce, získáme světlý vývar, do kterého zaváříme zavářky. Chceme-li mít hovězí polévku tmavší, podusíme zeleninu na tuku a dáme vařit do procezené polévky. Do hotové polévky zavaříme krupici, popřípadě krupky, vločky, jáhly nebo rýži. Na osobu dáváme 1 dkg obilovin. Jinak přidáváme různé zavářky a vložky.

Recept na polévku z drůbeže

Dobrý vývar připravíme z drůbků husy, krůty nebo slepice. Také vaříme polévku ze starší slepice, jejíž maso potom využijeme na hašé, pomazánku nebo nádivku.

Tip na postřebič: I varné panely mohou mít styl.

Polévky zahuštěné

Polévka kmínová s vejcem

Suroviny: 30 g tuku, 40 g hladké mouky, 1 lžička kmínu, 1 vejce, 1 l vody, masox, petrželka, sůl

Postup: Na tuku osmahneme kmín, zasypeme moukou a připravíme světlou jíšku. Zalijeme vodou, rozšleháme a povaříme 20 minut. Přidáme masox, sůl, rozšlehané vejce a necháme jej srazit. Posypeme nakrájenou petrželkou a podáváme.

Recept na polévku s cibulí a česnekem

Připravuje se stejně jako hovězí polévka jenom místo 10 dkg kořenové zeleniny dáváme 2 stroužky česneku a 1 cibulku.

Houbová polévka s brambory

Suroviny: 200 g čerstvých hub, 80 g kořenové zeleniny, 150 g brambor, 20 g tuku, sůl, 1 stroužek česneku, 25 g hladké mouky, masox, 9 dl vody, petrželka

Postup: Kořenovou zeleninu nakrájíme na kostičky, vsypeme do trochu vařící osolené vody, vaříme asi 10 minut. Přidáme houby nakrájené na plátky, brambory nakrájené na kostičky a vaříme do měkka. Z tuku a mouky připravíme světlou jíšku, zalijeme ji zbylou vodou, rozšleháme a povaříme 20 minut. Přidáme zeleninu, houby, brambory a vývar, česnek rozetřený se solí, masox a vaříme 2 minuty. Polévku posypeme jemně sekanou petrželkou.

Recept na gulášovou polévku

Suroviny: 1 ½ litru vody, 25 dkg masa, 10 dkg kořenové zeleniny a cibule, 8 dkg tuku (polovinu na jíšku a polovinu pod maso), 4 dkg mouky, 1 ½ dkg soli, koření podle druhu polévky

Postup: Přední hovězí maso (kližku, hrudí nebo plec) nakrájíme na drobné kousky, podusíme na cibuli a tuku do měkka. Změklé maso zalijeme horkou vodou, přidáme nakrájenou, na tuku osmaženou zeleninu, koření a zlatovou jíšku. Polévku povaříme, okořeníme podle chuti pepřem, sladkou paprikou, tlučeným kmínem, přidáme 20 dkg oloupaných, na kousky nakrájených brambor, které v polévce povaříme, až změknou.

Tip: pro efektivní vaření využijte doplňky a příslušenství do kuchyně.

Přejeme vám dobrou chuť.

Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *